رایج ترین رباط آسیب پذیر در زانو که تحت عمل جراحی بازسازی قرار می گیرد، رباط صلیبی قدامی (ACL) است. هرساله شاهد تعداد زیادی از مردم که با احتیاط قدم برداشته و وارد بیمارستان می شوند هستیم که جراحان آن ها را برای شروع دوره توانبخشی بعد از عمل رباط صلیبی ارجاع داده اند. در این مقاله اهمیت مراحل اولیه توانبخشی رباط صلیبی قدامی و نقشی که کشش و تقویت در آن دارد را برایتان بازگو می کنیم.
رباط صلیبی قدامی چه می کند؟
رباط صلیبی نوعی رباط ، ساختار بدنی است که از مواد فیبری قوی ساخته شده است و وظیفه کنترل حرکت مفرط با محدود کردن تحرک مفاصل را به عهده دارد. این رباط در داخل کپسول مفصل زانو قرار گرفته است.
آسیب به این رباط قالبا در انواع مدل های فوتبال، اسکی ، بسکتبال ، نت بال و هر ورزشی که در هنگام دویدن نیاز به تغییر مسیر دارد، رخ می دهد.
رباط صلیبی قدامی اصلی ترین محدود کننده حرکت استخوان تیبیا یا درشت نی است. این رباط جلوی سر خوردن بیش از حد درشت نی به سمت جلو یا در افرادی که ایمپلنت زانو دارند، جلوی حرکت ران به سمت عقب را بگیرد. این رباط همچنین به ثبات میزان زاویه و چرخش مفاصل زانو کمک می کند. این رباط صلیبی نامیده می شود چون از لحاظ آناتومی از روی رباط دیگری در زانو یعنی رباط صلیبی خلفی عبور می کند.
افراد کمی وجود دارند که دچارآسیب رباط صلیبی قدامی می شوند، در مطالعات حوزه ورزش حرفه ای میزان بروز آن 0.15 الی 3.7 درصد در سال بوده است. همچنین این آسیب اغلب در ورزش های حرفه ای رایج تر از ورزش های آماتور است. این آسیب اغلب زمانی اتفاق می افتد که ورزشکار به سرعت شتاب خود را کاهش داده و پس از آن یک تغییر شدید و ناگهانی در جهت حرکت خود می دهد.
اهداف توانبخشی زودهنگام آسیب رباط صلیبی قدامی:
توانبخشی زودهنگام پس از آسیب به رباط صلیبی قدامی معمولا در 2 هفته ابتدایی پس از عمل شروع می شود.
مهم است که در این 2 هفته اول به این اهداف مهم دست یابیم، که از این قبیل اند:
کاهش درد و تورم پس از عمل
به دست آوردن یک الگوی راه رفتن نسبتا طبیعی
کشش کامل زانو ( کاملا مستقیم )
قابلیت خم کردن زانو تا زاویه 120 درجه (خمش زانو)
شروع کنترل مناسب بر ماهیچه 4 سر ران ( ماهیچه های جلویی ران) و ماهیچه های همسترینگ ( ماهیچه های پشتی ران)
کار کردن برای داشتن کنترل بر روی یک پا
به خاطر بسپارید که این اهداف مراحل ساده بازسازی رباط صلیبی قدامی هستند. ممکن است محدودیت های مختلفی سر راه شما قرار گیرد خصوصا اگر زانویتان همزمان تحت عمل های جراحی دیگری مانند جراحی بازسازی مینیسک قرار گرفته باشد.
به حداقل رساندن درد و تورم
پس از عمل زانو، درد و تورم قطعی است. برای کمک به توانبخشی، تسکین منظم درد لازم است تا بدن به زانو اجازه ی حرکت بدهد، به طور کلی درد، مکانیسم محافظتی بدن است و بدن (و حقیقت ذهن) تنها با میزان زیاد درد می تواند فرد را از آسیب ها مطلع سازد؛ پس تحت کنترل قرار دادن درد ضروری است تا بتوانیم توانبخشی زودهنگام را انجام دهیم و نتایج سریع و بهتری را در انتهای مسیر خود در بهبود آسیب شاهد باشیم.
استفاه از عصای زیر بغل در هنگامی که زانو ورم دارد و ماهیچه ها هنوز به خوبی کارایی ندارند، می تواند کمک خوبی باشد. استفاده درست از عصای زیر بغل می توانند به شما در عادی کردن الگوی حرکتی کمک کند که همین امر باعث می شود تا خیلی سریع تر بدون کمک آن ها راه بروید.
کمپرس یخ و بانداژ نیز مفید است، برای شروع کمپرس 2 ساعتی با یخ و قرار دادن بانداژ برای کنترل ورم بعد از جراحی کمک بزرگی است.
منوال تراپی (درمان دستی) توسط فیزیوتراپ در مراحل اولیه توانبخشی بسیار مفید است. همچنین ماساژ دادن پاها می تواند در کاهش درد کمک کرده و تورم را با تخلیه مایع لنفاوی موجود در ناحیه آسیب دیده کنترل کند.
تکنیک های درمان های دستی حرکتی کشک زانو و زانو می توانند به عنوان راهکاری برای توانبخشی زانو به کار بروند و تاثیر مثبتی در کاهش درد زانو داشته باشند.
توانبخشی رباط صلیبی قدامی: به دست آوردن کشش کامل زودهنگام:
یکی از اهداف اصلی توانبخشی زودهنگام این است که بتوانید کشش کامل زانو را در سریعترین زمان ممکن پساز عمل جراحی به دست آوریم. نرسیدن به کشش کامل زانو می تواند پیامدهای شدیدی در پروسه توانبخشی داشته باشد. در اینجا اهمیت کشش عضلات را می فهمیم!
برای کار زودهنگام روی کشش عضلات همسترینگ نباید خیلی عجله کرد، چرا که بیشتر پیوندهای رباط صلیبی قدامی از رشته های همسترینگ گرفته شده اند، که کمی زمان برای بهبود نیاز دارد.
با سلام
۲سال ازجراحی رباط زانویم میگذرد اما هنوز خشکی همراه با درد در کنار زانواحساس میشود..
دلیل آن چه چیزی میتواند باشد و این درد بیشتر در هنگام دویدن احساس میشود
دلایل متعددی میتونه داشته باشه ممکنه هنوز عضلات اماده دویدن نیستن یا التهابی درزانو وجود داشته باشه بهترهست که توسط پزشک ارتوپد یا فیزیوتراپیست معاینه بشید
سلام
آیا پارگی روتاتوکاف شانه و لبروم درمان غیر جراحی دارد
تشکر